Yeni Gönderilen Mesajları Göster. | Mesajlarıma Yazılan Yeni Cevapları Göster. | Merhaba Online olduğunuz toplam süre: 0 dakika.

Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bir Kezde onlar için  (Okunma Sayısı 201 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Dj__byn_manyax
Altın Üye

İtibar 16

Hangi Cennetten GeLdik Bu Cehenneme

70 Mesajına Toplam
138 Kere Teşekkkür Edildi

8 Mesajına Toplam
8 Kere Karma Verildi

« : 13 Ocak 2007, 14:00:44 »

Evet arkadaşlar bu kez bambaşka bir yerden çıkıyoruz yola.. engelli olmaktan..
hiç bir gün boyunca topallamayı denedinizmi?
hiç bir gün boyunca gözleriniz kapalı yürümeyi?
hiç bir gün boyunca kollarınızı kullanmadan bir şeyler yapmayı?
hiç bir gün zihninizi yok sayarak onu kullanmadan bir şeyler yapmayı bir şeyler öğrenebilmeyi hiç denedinizmi?

HER İNSAN BİR ENGELLİ ADAYIDIR !

Çevremizde gördüğümüz zihin engelli, işitme engelli , görme engelli, bedensel engelli insanların yaşamlarını sürdürürken hangi sorunlarla karşılaştıklarını biliyor musunuz yada hiç düşündünüz mü ?
Zihin engelli insanlarla devamlı alay edildiklerine tanık olmuşsunuzdur. Deli gözü ile bakarlar onlara. Oysa delilik ayrı bir olgudur. Sizce neden alay edilir onlarla ya da onlara karşı tutumuz neden olumsuzdur ? Galiba bir nedeni şu : Küçüklükten beri ailemiz ve çevremizdeki insanlar bize onlarla dalga geçmeyi , onlara yaklaşmamayı söylemişlerdir ve öğretmişlerdir. Bu zamanla bizde pekişmiştir. Pekişen davranışların değişmesi uzun sürer. Bu önyargıya benzer.

Onlar hakkında bilmediğimiz bir çok şey var ama nedense onlardan ürkeriz. İnsanlar çok garip yaratıklar desem çok mu ileri gitmiş olurum. Çoğumuz engelli insanların yapısını bilmediğimiz halde onlara yanaşmıyor onlardan kaçıyoruz. Onların hayatlarını zorlaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Yapmıyoruz diyeniniz var mı ?

Ben size zorlukları anlatayım. Bir zihin engelli çocuk doğar. Annesi ve babası çocuğu kabul etmez. Çünkü hayallerindeki çocuk bu değildir. Herhangi bir nedenden dolayı çocuk engelli doğmuştur veya sonradan engelli olmuştur. Aile şok duygusu yaşar. Artık işin içinden çıkmak zordur. Anne ve baba neden ararlar. Neden oldu, neden bizim çocuğumuzdur diye. Anne ve baba birbirlerini suçlarlar. Belki bu çocuk onları boşanmaya bile iter. Aile hekimden hekime umutla koşar. Hekimden yardım istercesine. Şimdilik bir ilacı yoktur zihin engelliliğinin. Bazı hekimler aileyi başından atmak için kimi ilaçları verirler. Aile bu şekilde bir süre avunur. Bu şekilde çocuk okula gidene kadar aile zorluklarla baş başbaşadır. Okulda çocuğa eğitim verilmeye başlayınca ailenin duygusal sorunları biraz azalır ama bu seferde aile şunu düşünür: Biz öldükten sonra çocuğumuza kim bakacak ? Bu şekilde devam eder sorunlar.

Çocuk okula gidince sorunlar bitmiyor. Sınıf öğretmenleri bu dalda yeterince eğitim almamışlardır. Bırakın engelli hakkındaki eğitimi genel olarak bütün branşlardaki öğretmenler ne kadar psikoloji eğitimi almışlardır ki ve ne kadarı psikoloji kitapları okurlar.
Ben öğretmenevlerindeki kitaplıkların ne işe yaradığını anlamıyorum. Öğretmenler oyun oynamaktan başka bir şey yapmıyorlar. Herhalde diyorum o kitaplıklar aksesuar yerine kullanılıyor.

Okey denen bir oyun vardır bilirsiniz. Aslında okey oyunu ilk olarak ABD de zihin engelli çocuklara sayı ve renk kavramlarını öğretmek için tasarlanmıştır. Böylece okey günümüze kadar gelmiştir. Çoğumuzun bilmediği bir bilgi vereyim : Normal okullarda öğretmenlerin ders anlatırken kullandığı yöntem ve teknikler ilk olarak zihin engelli çocuklar için kullanılmıştır.

Eğer normalleri eğittikte sıra engelliler mi geldi anlayışında olursak engellileri yok saymış, onları toplumdan dışlamış oluruz. Onlara ellerinizi uzatın. Unutmayalım onlar duygu özürlü değiller...

ewet onların yaşadıklarını yaşamadan hiç bir şeyi anlayamayız.. ben bundan epey zaman önce düştüm ve sol dizimde çapraz bağlarım koptu... düşüne biliomusunuz ayak parmaklarım iradem dışında hareket ediodu ve ben hissetmiodum yarım kalmış gibiydim eksik kalmış gibiydim.. dizden aşşasını hissetmiyodum... ayağım 1 ay alçıda kaldı.. sonra alçıdan çıktı... ama ben 1 ay topallayarak yürüyordum ve çok çabuk yoruluyorum bu duruma düştüğüm zaman anladım onalrı bugune kadar anlamamıştım ve düştüğüm günden beri onlar için dua ederim.. Allahım sen onların yardımcısı ol die.. zor bi durum.. insanın vücüdundan bi parçanın eksilmesi... ewet elleri yok ayakları yok.. körler... beyinleri işlevsiz ama duyguları körelmiş insanlar değil.. onlara yardımcı olmak bizim en temel vazifemiz.. ama çoğumuz onları hor görüyoruz ve dışlıyoruz... lütfen bunu yapmayalım ve yaptırmayalım ...

ben bu yazıyla kendi kendimi uyardım bi daha.. lüffen herkes onlara karşı duyarlı olsun

Hayat benide yendi. Yalnız, çaresiz, kimsesiz bıraktı. Hayatla Mücadele edcek ne ömrüm nede gücüm kaldı. Artık boş, sessiz ve SENSİZ bir odada Ölümü Bekliyeceğim. Ölümün o Soğuk Nesefesinin Tenime Deymesini Bekliyeceğim. Beni Sen Sensiz Bıraktınya Sende Bensiz Kalacaksın ÜZÜLME...
Dj__byn_manyax Nickli Üyemize Teşekkkür Eden Kullanıcı: cosmo (03 Haziran 2007, 14:12:25)
Sponsor Linkler
Linkler

Linkler: 1

View Profile
Re: Bir Kezde onlar için
« Posted on: 02 Aralık 2008, 13:48:18 »

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: